Skip to main content

STRES VE BESLENME

stres
- 21/02/2023

Stresi azaltmaya ve tükenmişlikten kurtulmaya yönelik ilk adım, gerginlik oluşturan durumları ortadan kaldırmaktır. Öncelikle insanlara ‘HAYIR’ demeyi öğrenin. Kendinize değer verin. Kendiniz için vakit ayırın. Yeni uğraşlar bularak strese engel olun. Egzersiz yapın, haftada 4 kez en az 30 dk. Böylelikle gerginliğiniz azalacak ve strese hızlı yakalanmayacaksınız.

Sağlıklı ve dengeli beslenin. Antioksidanlardan zengin beslenin. Bu şekilde oksidatif stresin zararlarını azaltabilirsiniz. Yeşil çay, orman meyveleri, domates, portakal, greyfurt, kuru erik, brokoli, ıspanak, lahana…

B grubu vitaminlerden zengin gıdaları tüketin. Özellikle B6, B9, B12 vitaminleri stresin zararlarına karşı koruyucu roller alır. Genelde Maya, karaciğer, et, balık, yumurta sarısı, süt, yağsız peynir, hububat, kuru baklagil, kuru kayısı, ıspanak, bezelyede bol miktarda B grubu vitaminler vardır. C vitamini bakımından zengin portakal, kivi, çilek gibi besinleri tüketin. Zeytinyağını ihtiyacınıza uygun ölçüde tüketin.

Triptofan içeren gıdaları tercih edin. Triptofan mutluluk hormonu olarak da bilinen serotonin hormonunun öncüsü olan bir amino asittir. Dolayısıyla triptofan stresi uzaklaştırır ve uyku bozukluklarını önler. Hindi, yumurta, tavuk ve kuru baklagiller triptofan açısından zengin gıdalardır.

Hayatta stressiz insan olmadığı gibi, stressiz bir yaşam mümkün değildir. Bu nedenle stresi tanımak, başa çıkmak ve onunla yaşamaya alışma çalışmaları ile stresin negatif etkilerini en aza indirebilmek mümkündür. Stres bazı hastalıkların temelini oluşturduğu gibi bazılarının sürecini doğrudan etkilemektedir. Dolayısıyla stresle baş etme yöntemleri geliştirerek bu etkileri azaltabiliriz.

Sağlıklı, dengeli, stresi sindirebilen bir yaşam biçimini benimsemeniz dileğiyle…

Diyetisyen Sena BALABAN